de Carnall, släkt



Band 10 (1931), sida 415.

Biografi

de Carnall, släkt som under namnet von Cardinal varit intagen på Kurlands riddarhus och mot slutet av 1500-talet spridde sig även till Schlesien. En medlem av den kurländska grenen, Ferdinand Ernst von Carnall (f. 1681, d. 1752) råkade 1701 i svensk fångenskap och övergick sedermera i svensk tjänst, där han avancerade till major och 21 nov. 1751 naturaliserades med namnet de C. En son till honom, generalmajoren Carl Constantin de C. (se nedan) upphöjdes 12 sept. 1772 i friherrligt stånd men tog aldrig introduktion i denna egenskap. Hans ättegren, som blev bofast i Finland och immatrikulerades på finska riddarhuset 1818, utslocknade 1836; av yngre grenar immatrikulerades ytterligare en på finska riddarhuset 1818 men utslocknade redan 1828, en annan, som kom till Pommern, utslocknade med bergshauptmannen i Breslau direktören Rudolf von C. (f. 1804, d. 1874), vilken gjorde sig högt förtjänt om det preussiska bergsbruket och givit sitt namn åt vårt viktigaste kaliråämne, karnalliten.

Författare

 



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Källor och litteratur

 

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
de Carnall, släkt, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/17327, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2024-04-26.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:17327
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
de Carnall, släkt, urn:sbl:17327, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2024-04-26.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se